Expirate

Institutul Francez | Noaptea Ideilor în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești şi Timişoara – pe 30 Ianuarie 2020

Scorul Ofertei+10
Scorul Ofertei+10

CE ESTE NOAPTEA IDEILOR?

„O sărbătoare a circulaţiei ideilor între ţări, culturi, domenii şi generaţii: în fiecare an, Noaptea ideilor invită publicul să descopere actualitatea cunoaşterii umane, să-i asculte pe cele şi pe cei care, prin ideile lor, fac să progreseze toate sferele de activitate şi care determină publicul să-şi pună întrebări despre marile provocări ale vremurilor noastre.”
Institutul Francez din Paris – inițiatorul proiectului « Noaptea ideilor »

În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor.

În 2020 Noaptea Ideilor se desfășoară în peste 89 de ţări, în cadrul a 221 de dezbateri, având tema „Être vivant” (A fi viu/Ființă vie).

În România, Noaptea Ideilor este organizată la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești şi Timişoara.

Pe 30 Ianuarie 2020 Institutul Francez din România vă aşteaptă la Noaptea Ideilor!

La Bucureşti vor fi organizate mai multe dezbateri pe diferite teme:
– benzile desenate ca manifest,
– reducerea deşeurilor,
– implicarea tinerilor,
– proiecte inovatoare în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor.

Program

BUCUREȘTI

• 15.30 – 17.00 : „Benzile desenate ca manifest” – atelier de implicare socială prin crearea de benzi desenate cu Christophe Bec – Librairie Kyralina
 Autorul Christophe Bec va susține un atelier despre mediul înconjurător plecând de la cartea sa Carthago.

• 17.00 – 19.00 : Ateliere „Zero deșeuri” susținute de Seneca EcoLogos – IFR (Mediateca pentru copii).
 Super-echipa prietenilor de la Seneca EcoLogos creează în mediateca pentru copii a Institutului Francez un eco-playground – un traseu de învățare prin joacă, în cadrul cărora copiii peste 6 ani și adulții care îi însoțesc vor explora diferite idei pentru a reduce cantitatea de deșeuri produsă acasă și pentru a avea o viață sănătoasă. Atelierele despre ambalajele refolosibile și pasta de dinți făcută în casă și jocurile despre cum putem mânca sănătos și responsabil sunt un început de călătorie simplu și foarte distractive către o viață aproape fără deșeuri.

Acces gratuit pe baza de însciere la: [email protected] tel. 0374 125 235.
Număr maxim de participanți: 25

• 17.30 – 18.30 : „Le son des mots” – emisiune Radio Romania International. Invitat : Christophe Bec – IFR (Mediateca pentru adulți)
 Ileana Țăroi va discuta cu Christophe Bec despre operele sale și despre implicarea socială prin crearea de benzi desenate.

• 17.00 – 19.00 : „Roboții dintre noi!” – prezentarea proiectului realizat de studenții Universității Politehnica din București – IFR (Atrium)
 Publicul va avea ocazia să îl întâlnească pe Pepper, robotul dezvoltat de societatea franceză Aldebaran Robotics (care astăzi se numește SoftBank Robotics). Echipa laboratorului AI-MAS (Laboratorul de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent) a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București va susține ateliere pe tema înteracțiunii om-mașină și despre impactul celor mai recente progrese ale roboticii și ale inteligenței artificiale asupra societății. Participanții vor putea asista la o demonstrație a abilităților robotului Pepper, capabil să se deplaseze și să interacționeze, fiind astfel capabil să asiste oamenii în diferite activități.

Cu participarea echipelor de robotică Robotitans si Gamma, Colegiul Național Sf. Sava din București, concurenți în competiția națională BRD First Tech Challenge

Trei ateliere de câte 30 de minute.

Acces gratuit pe bază de înscriere la:
[email protected].

• 19.00 – 21.00 : Cum poate actul creativ salva mediul înconjurător?
la Cinema Elvire Popesco
Dezbatere deschisă de E.S. Michèle Ramis. Ambasadoarea Franței în România

Invitați: Christophe Bec, autor și desenator de benzi desenate, Suzana Dan, artist vizual, manager cultural Rezidența BRD Scena9, Cristian Neagoe, responsabil de comunicare la Greenpeace România, Mihai Stoica, director executiv al Asociației 2Celsius.
Moderatoare: Ruxandra Gubernat, jurnalistă, sociolog și regizoare de film documentar

Caricaturi în timp real realizate de desenatorul de presă Romain Dutreix

Două fragmente din spectacolul „Babel”, în coregrafia lui Arcadie Rusu, produs de LINOTip – Centru Independent Coregrafic, vor deschide și vor închide dezbaterea.

Discuția se va desfășura în limba română și franceză, fiind asigurată traducerea simultană.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-dezbatere-noaptea-idelilor-entre-vivant-a-fi-viu

La finalul dezbaterii : Vernisajul Expoziției cu operele caricaturistului Romain Dutreix și cocktail – Atrium

Pe durata întregii zile: „Desene de presă” – expoziție cu operele desenatorului de presă Romain Dutreix – IFR (Atrium).
 Romain Dutreix este autor de benzi desenate și caricaturist. Benzile desenate pe care le-a creat au apărut în revistele „Spirou” și „Fluide Glacial”, unde a publicat până acum patru albume, dintre care volumele 1 și 2 din „Imposturi”, o serie parodică prin care Romain Dutreix ironizează personaje celebre din lumea benzii desenate – cea de-a noua artă franco-belgiană: Astérix, Rahan, Boule și Bill, Blake și Mortimer, Spirou și Fantasio, Titeuf, Gaston Lagaffe. Din februarie 2018, lucrează ca desenator de presă pentru săptămânalul de satiră „Le Canard enchaîné”.

CLUJ-NAPOCA
INSTITUTUL FRANCEZ (Str. I. C. Brătianu 22)

16.00: Punga din pungi – atelier de reciclare creativă pentru elevi, animat de Apai Emese și Raluca Vlad – Mediatecă
Transformați-vă pungile de plastic în obiecte chic și utile!
18.00: Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?, dezbatere, cu Loïc Fel, filozof și cofondator COAL, Marius Moga, arhitect și coordonator Someș Delivery, și Miki Braniște, curator și manager cultural.
Moderatoare: Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului Francez Cluj-Napoca – Sala Adenauer
19.30: 30 ianuarie, vernisajul expoziției de pictură semnate de Costel Chițimuș pe tema defrișării și a impactului său asupra mediului – La Cave
Pe tot parcursul zilei: Poluarea: plastic în oceane, expoziție prezentată de Universciences – Mediatecă

IAȘI
INSTITUTUL FRANCEZ (Bd. Carol I, 26)
18.00 – 20.00: Mareele memoriei, vernisajul instalației lui Dragoş Pătraşcu „Les marées de la mémoire”, curatoriată de prof. univ. Petru Bejan – sala Benjamin Fondane
Vernisajul va cuprinde discursul curatorial al lui Petru Bejan, urmat de un dialog Dragoş Pătraşcu – Petru Bejan şi de o serie de lecturi teatralizate cu Dumitriana Condurache.
„Mareele memoriei” este o instalație ce cuprinde obiecte diverse, în special instrumente muzicale asamblate în forme imprevizibile. Instalația este o metaforă a unei lumi uniforme, monotone, oprimante.
20.00 – 21.30: Viața mea în bandă desenată, atelier animat de Olivier Noël, lector de franceză, și Bianca Ciocoiu – Mediatecă, sala 2
Viața noastră în bandă desenată? În mijlocul vieții, a timpului care avansează și al haosului? Aceasta este provocarea propusă. Atelierul presupune tehnici de învăţare a modului în care benzile desenate permit o descompunere a timpului, un proces de reflecţie asupra propriilor noastre trasee şi o implicare personală.

TIMIȘOARA
INSTITUTUL FRANCEZ (Bd. C. D. Loga, 46)

Noaptea ideilor (adulți)
18.00: A fi viu în epoca urgenței climatice, dezbatere – Universitatea de Vest, Amfiteatru A01
Invitați: François Dulac, responsabil comunicare la Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement din Saclay, Essone (prin video-conferință), Ionuț Zisu, profesor, Facultatea de Geografie, Universitatea de Vest – Timișoara, Mădălina Scarlat, membră Friday For Future Romania și fondatoare Climate Strike Romania.
Moderator: Nicolae Popa, profesor și reprezentant Chaire Senghor, Facultatea de Geografie, Universitatea de Vest, Timișoara
Dezbaterea va aborda ce înseamnă să fii viu în epoca urgenței climatice. După COP25, descrisă ca fiind dezamăgitoare, și în timp ce Australia este răvășită de incendii, ce măsuri sunt luate pentru a răspunde urgenței climatice?
Noaptea ideilor pentru cei mici (între 7-12 ani)
Educație și mediu înconjurător: copilăria ca prim moment de conștientizare a mizei climatiei
Să facem cunoștință cu lumea subacvatică: proiect de sensibilizare și educație ecologică cu Raluca Nicoara (Barca lui Zoe) – Mediatecă
Pregătiți-vă masca și tubul pentru scufundări și să pornim în aventură!
Escape Game digital: Mica mea planetă – Mediatecă
Scopul acestui joc interactif este de a propune într-un mod distractiv, în ton cu noile tehnologii, sensibilizarea copiilor privind protecția mediului înconjurător.
Public: copii cu vârste cuprinse între 7-12 ani

PLOIEȘTI
Evenimente organizate de către Alianța franceză din Ploiești
17.00 – 18.30: Inteligența umană și inteligența animală, atelier-dezbatere – Palatul Culturii (str. Sublocotenent Erou Călin Cătălin 1)
Atelier-dezbatere despre cele mai recente descoperiri științifice despre inteligența din domeniul etologiei și al psihologiei comparate. Vor fi analizate conceptele de inteligență și diferențele dintre om și animal.
Invitat: Dragoș Grigorescu, doctor în filosofie și cercetător în cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
17.00 – 18.30: Educația STEM – Conexiuni cu realitatea, ateliere – Palatul Culturii
Ateliere de robotică animate de tinerii de la Clubul ro2d2team. Plecând de la ideea că toate elementele conectate la realitate sunt fundamental utile și pot reprezenta un stimul de învățare, abordările STEM reprezintă o motivație indispensabilă pentru învățare, mai ales în contextul în care nivelul de competențe căpătate prin interdisciplinaritate este superior studiului unei singure discipline, pentru că încurajează noi conexiuni și deschide calea spre inovație.
Invitat: David-Nicholas Cantar-Gogitidze (RO2D2, robotică).
17.00 – 18.30: Societatea antreprenorială a studenților, dezbatere – Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești (B-dul Bucureşti, nr. 39)
Dezbatere pe tema contextului ce favorizează competențele antreprenoriale ale tinerilor SMART.
Invitată: prof. dr. Daniela Buzoianu, vice-rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești
18.30 – 20.00: Muzeele și educația pentru ecologie, dezbatere – Palatul Culturii
Dezbatere pe tema ecologiei, despre un demers civic responsabil al instituțiilor de cultură care au drept misiune educarea publicului în spiritul prezervării ecosistemelor care susțin viața pe Pământ.
Invitată: Emilia Iancu, cercetător și doctor în antropologie, directoarea Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova
18.30 – 20.00: Cum poate fi valorizată bursa Student antreprenor, dezbatere – Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești
Dezbatere cu societatea antreprenorială a studenților. Această temă face parte dintr-un proiect european.
Invitată: prof. dr. Daniela Buzoianu, vice-rector al Universității Petrol-Gaze din Ploiești.

Team
Am fi bucuroși să ne împărtășești și opinia ta

Adaugă un review

Comunitatea ta de shopping
Logo
Înregistrează-te