Expirate

NASA | Calendar digital 2020 la aniversarea de 30 de ani a telescopului spațial Hubble

Scorul Ofertei+18
Scorul Ofertei+18

NASA oferă un calendar digital gratuit in format PDF la aniversarea de 30 de ani de la lansarea telescopului spațial Hubble. Calendarul poate fi descărcat la rezolutie înalta și conține imagini reprezentative din spațiul cosmic.

Link-uri:

Copertă: coperta calendarului prezintă galaxia distorsionată NGC 3256 . Este o relicvă a unei coliziuni între două galaxii în spirală, estimată să fi avut loc acum 500 de milioane de ani.

Ianuarie: În 2014, astronomii au efectuat un studiu numit acoperirea cu ultraviolete a proiectului Hubble Ultra Deep Field. Această imagine este rezultatul a 841 de orbite ale timpului de vizualizare a telescopului și conține aproximativ 10 000 de galaxii.

Februarie: O imagine colorată din 2015 arată o secțiune mică a Nebuloasei Veil , cunoscută sub numele de NGC 6960. Situată la aproximativ 2100 de ani-lumină de Pământ, acest nor viu colorat de resturi strălucitoare se întinde pe aproximativ 110 de ani-lumină.

Martie: O imagine specială a IRAS 14568-6304 prezintă o stea tânără care este îmbrăcată într-o ceață de gaz auriu și praf. În imagine, pare să fie încorporat într-un swoosh intrigant de cer întunecat, care se curbează în imagine și ascunde cerul din spatele lor.

Aprilie: Una dintre cele mai mari adunări de stele fierbinți, masive și luminoase de pe Calea Lactee este clusterul cu stele Trumpler 14 . O imagine Hubble din 2016 a surprins clusterul, care adăpostește unele dintre cele mai luminoase stele din galaxia noastră.

Mai: o imagine din 2011 prezintă detaliile fine și structura spirală perfect perfectă a NGC 634 , situată la 250 de milioane de ani lumină distanță în constelația Triangulum.

Iunie: Imaginea compusă din 2011 a Sh 2-106 evidențiază o regiune compactă de formare a stelelor în constelația Cygnus, care combină două imagini făcute în lumină infraroșie și una care este reglată la o lungime de undă specifică a luminii vizibile emise de gazul de hidrogen.

Iulie: o imagine compozită din 2018 a planetei inelate Saturn este ilustrată cu șase din cele 82 de luni cunoscute ale sale: Dione, Enceladus, Tethys, Janus, Epimetheus și Mimas.

August: Structura vizibilă în NGC 5189 este deosebit de dramatică, iar o imagine Hubble din 2012 a dezvăluit noi detalii despre obiect. Structura complexă a erupției stelare arată ca o panglică uriașă și viu colorată în spațiu.

Septembrie: O vedere colorată cu stele ale galaxiei Calea Lactee a fost capturată în 2016 , când Hubble si-a orientat aparatele foto spre constelația Sagetator.

Octombrie: În ianuarie 2002, o stea moderat cunoscută sub numele de V838 Monocerotis în constelația Monoceros, a devenit brusc de 600 000 de ori mai luminoasă decât Soarele nostru. Un instantaneu Hubble arată detalii remarcabile în cochilii de praf care au fost prinse în timpul erupției stelare titanice.

Noiembrie: În 2011, Hubble a capturat o ciocnire minunată a unei părți din Nebula Tarantulei . Aceasta este o regiune formatoare de stele bogată în gaz de hidrogen ionizat în Marele Magellanic Cloud, o mică galaxie care învecinează Calea Lactee.

Decembrie: telescopul Hubble a surprins un curcubeu de culori în steaua muribundă IC 4406 într-o imagine xapturată în 2002. Ca multe alte nebuloase planetare, IC 4406 prezintă un grad ridicat de simetrie. Jumătatea stângă și cea din dreapta a nebuloasei sunt aproape imagini oglindă.

NASA Calendar Digital

Etichete:

Team
Am fi bucuroși să ne împărtășești și opinia ta

Adaugă un review

Comunitatea ta de shopping
Logo
Înregistrează-te